USA - Redwood och San Francisco


Vi började närma oss vår slutdestination San Francisco. Men innan vi nådde staden åkte vi till en redwood skog som hette Big Basin Redwoods State Park. Vi lyckades pricka in en dag då där var smockat med folk så vi fick parkera ett par kilometer från den ordinarie parkeringen.

Skogen var väldigt vacker, men jag är säker på att där var ännu finare och ännu högre redwoodträd på de större stigarna som vi missade eftersom vi fick parkera så långt bort. Vi fick ändå se mycket, bland annat en hackspett!Efter en liten skogstur for vi vidare längst med kusten och stannade till på en liten strand längst med vägen för att titta på solnedgången. Det var bitande kallt i vinden, men väldigt vackert!

Nästa dag åkte vi till Muir Woods där vi var för fyra år sedan. Det är också en park fylld med redwoodträd som ligger precis utanför San Francisco när man kör över Golden Gate Bridge. Där är så himla vackert och träden kändes mycket större här än i Big Basin. 


Ovan, foto på mig av Pontus.Jag älskar Muir Woods! Där är så stillsamt och mäktigt på samma gång. Väl värt ett besök!
Vi avslutade dagen med att köra upp till en slags View Point innan vi åkte över Golden Gate igen. Här hade vi en otrolig utsikt över bron med San Francisco i bakgrunden!När mörkret sakta sänkte sig över staden dök plötsligt månen upp bakom bergen längre bort. Jag har aldrig någonsin sett månen så stor som den var då! Det var ett häftigt ögonblick.

De sista dagarna spenderade vi i San Francisco, en stad som jag faktiskt tycker väldigt mycket om trots att jag inte är någon stadsmänniska. Vi lämnade tillbaka vår campervan och försökte organisera vår packning. Emellanåt tog vi lite pauser och strosade ner till hamnen bland annat. Nedan ser ni utsikten från Pier 39 med det gamla fängelset Alcatraz till höger. 
Sista bilden jag tog på vår resa när vi begav oss tillbaka till vårt lilla motell. Det var verkligen skönt att komma hem igen efter en månad ute på vift, men oj vad glad jag är att vi gjorde denna resa! Topp tre på resan var helt klart:
- Antelope Canyon
- Death Valley National Park
- Joshua Tree National Park
Tätt följt av allt vackert omkring staden Page (som typ Marble Canyon, Horseshoe Bend), Grand Canyon, dinosauriespåren i öknen, naturen omkring Phoenix och Highway 1!
Det roliga med USA är att det är ett så otroligt varierande land! Vi hade allt från +35 grader och strålande sol till -10 och snöstorm. Alla landskap och vyer vi har fått se går inte att beskriva med ord och bild, det måste upplevas!

Jag längtar redan till nästa gång jag får möjlihet att åka över till andra sidan Atlanten igen...


Landskap, Natur, Resor, Road trip, Skogen, Solnedgång, USA | | En kommentar |

USA - Highway 1


Vi tänkte vara smarta och köra ut ett annat håll när vi lämnade Death Valley för att få se så mycket som möjligt. Vår plan var att åka till Yosemite National Park som ligger hyfsat nära i amerikanska mått (ganska långt bort i svenska mått ;)).

Vi såg vilda åsnor längst med vägen.

Vi körde och vi körde och vi körde. Tills vi såg att vägen in till Yosemite National Park var avstängd på grund av snö och is! (Snacka om temperaturskillnad, från 35 grader till minusgrader!)
Där fanns en annan väg in i parken men då var vi tvungna att köra runtom alltihopa vilket skulle ta en hel dag om vi hade kört i ett sträck. Eftersom mörkret började lägga sig checkade vi in på ett litet motel i en småstad medan vi klurade på hur sjutton vi skulle göra nu. Som av en händelse såg vi att det skulle spelas en till stor golftävling där världseliten skulle delta nere i Los Angeles och eftersom vi inte hade så mycket till val än att köra det hållet så beslöt vi oss för att åka och se den tävlingen. Tyvärr får man ju inte ha kameror med på stora golftävlingar så där blev dessvärre inga bilder tagna..

Los Angeles är verkligen ingen stad jag håller särskilt varmt om hjärtat, det är alldeles för stort och alldeles för mycket bilar och människor för min smak. Därför lämnade vi så fort vi kunde och spenderade natten på en camping längst med vägen. Eftersom vi kom till campingen när det var mörkt ute anade vi inte hur otroligt vackert den låg förens vi vaknade tidigt nästa morgon. Jag sprang ut för att fånga solens första strålar som letade sig fram över berget!

Sedan följde en heldag i bilen, eller nästan i alla fall. Vi körde den berömda Highway 1 som slingrar sig längst med  Kaliforniens kust. En av de vackraste vägarna i världen!

Här finns mycket att se, bland annat sjöelefanter!Vägen ringlar sig runt bergen med havet på ena sidan och ett fantastiskt bergslandskap på andra!
Vi lyckades även se flera stycken valar som plaskade runt ute i Stilla Havet! Nedan syns en stjärtfena på en val sticka upp ur havet.


Highway 1 mellan Los Angeles och San Francisco är verkligen one of a kind. Vi har kört där en gång innan, därför hade vi inte med den i resplanen nu, men jag är ändå glad att vi fick möjlighet att köra här även om jag hemskt gärna vill besöka Yosemite National Park i framtiden!
Havet, Landskap, Natur, Resor, Road trip, Solnedgång, USA | | En kommentar |

USA - Death Valley


Det första vi såg på väg in i Death Valley National Park var en prärievarg som sprang över vägen framför oss! Jag blev överförtjust och som tur var såg vi inga bilar i sikte så vi kunde stanna till längst vägkanten. Den stannade bara tjugo meter från oss så jag hann ta många bilder innan den försvann ut i öknen!

Jag trodde inte att dagen kunde bli bättre när vi styrde bilen mot Mesquite Flat Sand Dunes. Vi hade bara sett en liten bild på en karta och av namnen att dömma förstod vi att det skulle vara en "riktig" öken, med stora sanddyner.Det var det också. Alltså WOW vilket ställe! Enorma sanddyner där folk åkte pulka nerför backarna. Detta stället tog andan ur en och jag har alltid drömt om att gå på toppen av sanddyner vilket jag äntligen fick göra!För att få lite perspektiv av hur enormt stort det är så kan jag meddela att där är en människa på bilden nedan, kan ni se hen? ;-)Jag önskar att vår campingplats låg närmare så att vi hade kunnat stanna längre. Men dels var vi supervarma efter att ha vandrat runt här ett par timmar och dels så var både skor och strumpor packade med sand. Så vi begav oss mot campingen för en liten matbit. Det blev en fantastisk solnedgång i alla fall och senare även en underbar stjärnklar natt. De två bilderna nedan är tagna precis utanför vår bil!

Dagen efter vaknade vi upp till strålande sol. Vi körde först ut till Mosaic Canyon, men där var tyvärr ganska mycket folk så det blev bara en kort visit där.

Färden fortsatte mot Furnace Creek som är det enda lilla samhället i Death Valley. På vägen dit såg vi att marken plötsligt var alldeles gul! Det visade sig vara vilda ökenblommor som blommade. När vi kom fram till Visitor Center i Furnace Creek fick vi reda på att det pågick en såkallad "super bloom" som är väldigt ovanlig. Death Valley är en av de varmaste och torraste platserna på jorden, men det hade regnat i precis rätt tid i höstas för att alla vilda blommor skulle blomma ut i en super bloom nu! Riktigt kul att vi lyckades pricka in det!

Vi rullade vidare mot bland annat Devils Golf Course som är en massa salt och mineraler helt enkelt. Där är lite farligt att gå för saltkristallerna är så otroligt vassa, så trillar man finns det en stor risk att man skär sig illa. Men det var ett mäktig landskap ändå!Nästa stopp blev Badwater Basin, en uttorkad saltsjö kan man nog säga. Det såg ut som att hela marken var snötäckt trots att termometern visade 35 grader. Men när man kom närmare såg man alla saltkristaller som täckte marken så långt ögat kunde nå. Väldigt mäktigt ställe!

Vi gjorde ett par andra stopp, men det var fruktansvärt varmt, det var faktiskt värmerekord för året. Så det blev inte jättemånga bilder tagna. Jag försökte att bara njuta av blommorna, utsikten och air condition i bilen haha.

Solnedgången var galet vacker igen och när mörkret lagt sig bestämde vi oss för att köra ut på de ödsliga vägarna för lite fotande. Detta var en helt magisk natt, som inte går att beskriva med ord! Vindstilla och runt 22 grader med månen som lös upp hela landskapet och Vintergatan som bredde ut sig över himlavalvet!Jag sprang barfota med endast en tunn klänning på mig och kände mig bara så himla fri. Åh vad jag skulle vilja åka tillbaka hit och återuppleva de magiska nätterna i Death Valley... 
Jag skulle utan tvekan kunnat stanna flera dagar till, här finns så mycket mer att utforska! Men vi hade nya destinationer i sikte, även om det visade sig att vår resplan skulle ändras drastiskt nästa dag...


 
Upp